Lysforurensning på fjellet

Synes du det er praktisk å ha på utelys hele natten, enten du er på hytta eller ei? Forskning viser at det er flere grunner til å tenke etter om det er nødvendig. Kunstig lys om natten forstyrrer dyrelivet, og forårsaker at insekter og fugler dør.

Hyttevellet har fått en henvendelse fra et medlem som er bekymret over økende lysforurensning i vårt hytteområde. Det har blitt vanlig å ha mye lys både inne og ute på hytta, men forskning viser at det er flere ting som taler mot en uhemmet bruk av lys. Insekter er svært sårbare i forhold til lys om natten. Insekter, og spesielt nattsvermere trekkes til lyset, og der svermer de rundt til mange av dem dør av utmattelse.

Effekten av utelys er ekstra stor når det er snø som reflekterer lyset. Døgnrytmen til fugler kan påvirkes, de synger tidligere om natten og risikerer å starte hekkesesongen så tidlig at byttedyrene de skal mate ungene med ikke er kommet ennå.

Utelys sees også av naboene som kanskje ikke har ønske om så mye lys, men heller vil studere stjernene.

Det finnes gode og rimelige løsninger for å styre belysning

Det finnes pærer med innebygget fotocelle og bevegelsessensor så man får lys når man trenger det. Det finnes også astronomiske ur som kan styres på tid og er rimelig i anskaffelse. Det kan man bruke i stedet for fotoceller som lar lyset stå på fra skumring til morgengry.

Valg av lamper har også betydning. Utelamper som lyser oppover mot himmelen tiltrekker ekstra mange insekter, og er faktisk forbudt i noen land.

Les mer her:

Artikkel i Hytteavisen.Ringsaker kommune innfører tiltak mot lysforurensningen i fjelelt.
«Slik unngår du å lysforurense på hytta», Aftenposten 27. mars 2021 (Krever abonnement).

One Comment

  1. Webredaktør says:

    Dersom vi som hyttevel skal ha en offisiell politikk med egne kjøreregler om dette, så må årsmøtet vedta det. Neste årsmøte er i månedskiftet juli-august 2022.
    Medlemmene må avgjøre om dette er en sak vi skal ha en mening om, eventuelt om det blir en bestemmelse eller en oppfordring. (Det er dessverre ikke alle hytte- og setereiere som er medlemmer av vellet, så vi kan uansett ikke pålegge alle å følge regler som vi event. vedtar.)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*