Minnesteinen i sørskråningen mellom Gluptjønna og Store Kvia

Mange har støtt på den beskjedne minnesteinen med initialene O.J.I., som står i sørskråningen mellom Gluptjønna og Store Kvia.

Den er avmerket på kartet som severdighet, men få vet hva eller hvilken tragisk hendelse som steinen skal minne oss om. Den markerer stedet hvor unggutten Ole Jensen ble funnet ihjelfrosset våren 1835. Han var på vei mellom Ormsetra øverst i Imsdalen og Brekkom med ei kornbør da han ble overrasket av uvær og omkom. Det var sein vår og mye snø i fjellet og man regner med at han har forsøkt å gå veien oppom fjellia fordi råket i dalbunnen var uframkommelig og har falt om av utmattelse og kulde.

«Hemgrenda» for år 2012 har en fyldig artikkel om bl. annet denne hendelsen, skrevet og illustrert av Arne B. Johansen. Bokhandelen i Ringebu har de fleste årgangene av Hemgrenda fra de siste par tiårene til salgs. Vi anbefaler et besøk i den rikholdige hylla for lokalhistorie innerst til venstre i butikken.

Hendelsen er også omtalt i «Samdalsboka», ført i pennen av Gudbrand Berg.

Foto: Arne B. Johansen (Hentet fra artikkelen i Heimgrenda 2012

Bildene viser varden som ble reist av bygdefolket der Ole ble funnet. Fotografiene er tatt i 1996 og trekorset har råtna vekk nå. Steinen med initialene ble plassert på toppen av varden så sent som på på 1980-tallet. Steinkista som man tror Ole bygde som le mot stormen er markert med lilla marker på det høyre bildet.

Hemgrenda er en lokalhistorisk årbok som utgis av Ringebu Historielag.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*