Informasjonstavle på Skotten
Bruk av setra og utmarka.
Denne mjølkerampa var felles mellom disse gårdene : Odlosveen, Sletten, Odlomoen, Bråtån, Vardsvea, og Odlorønningen. Avkjølinga til disse låg mot Odlomoen ca 150 meter fra mjølkerampa.
På Skotta har det trolig vært seterdrift fra 1600 tallet, det var rundt 40 setrer fra gammelt av. Det er gårder i Sør Vekkom og 4 gårder i Brekkom.
Seterdrift var nødvendig for å utnytte det gode utmarksbeite, og også en nødvendighet for gårdene. Seterreise var når bjørka hadde «Musører «, som oftest i Juni, da var det berging for dyra. Både seterreise og hjemreise måtte dyrene jages både til setra og hjem til gården. Dette gjaldt ku, geit og gris. Hjemreise i oktober.
Mjølka ble brukt til ysting og kinning, som det ble ost og smør av. Ystegryta var fyra med ved, så all skogen ble brukt til fyring. Geita beitet kvisten, lyng og ris. Det var derfor det ble snautt rundt setrene før i tida. Det er fortalt at det rauk fra alle piper og seperatoren dura i alle sel.
Seterrasta som er utmarka rundt setra ble til etter utskiftinga på 1850 tallet. Da ble setrene tildelt fellesareal for henting av ved og bruk av beitet.
Det ble høstet mye for som ble tørket til høy og lagt inn på låver/liuer. Det var også mange som reiste lengre innover fjellet for å sanke reinsmose. Denne ble lagt i såter som ble fryste ned. Denne ble så kjørt fram til setra. Utover vinteren ble høy og måså kjørt hjem til gårdene.
Siste kommentarer